E könyv olvasmányosan vezet be a méz, a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a méhméreg, a méhviasz, a kaptárlevegő világába és gyakorlati alkalmazásába.
Az olvasó megtudhatja, miért egészségesebb édesítőszer a méz a cukornál, és miként használja, hogy az kifejtse jótékony hatását: többek között gátolja a fogszuvasodást, javítsa a koleszterin- és vércukorszintet, segítse a sebgyógyulást, táplálja a mikrobiomot, vagy megóvjon a légúti fertőzésektől járványok idején.
A hazánkra jellemző mézeket és néhány egzotikus mézet is bemutat a szerző.Az egyszerű receptek a méz, a propolisz, a virágpor és a méhpempő élvezeti illetve gyógyászati értékének növelését teszik lehetővé. A közérthető tanácsok alapján pedig bátran kipróbálhatjuk a mézeskalácssütést, a mézes csoki vagy a mézbor- és a mézsörkészítést.
De a mézzel való masszírozást, arc- és bőrápolást is elsajátíthatjuk a könyvből. A készítmények közül néhányat mi magunk is el tudunk majd készíteni.
Az utolsó fejezetben pedig a méhek csodálatos világába nyer betekintést az olvasó és megtudhatja, milyen technikai újításokra inspirálták a méhek az embert.
A szerző tanár, méhész, szakújságíró. E kötetben több évtizedes tapasztalatát sűríti egybe a méhészeti termékekről, továbbá néhány személyes gyógyulástörténetét is megosztja velünk.